Arianne Geuze
Na mijn studie orthopedagogiek heb ik werkervaring opgedaan in meerdere functies en bij verschillende soorten instellingen, waar ik steeds kinderen, jongeren en ouders ondersteunde. Van 1999 tot 2020 werkte ik als kinder- en jeugdpsycholoog bij de Raad voor de Kinderbescherming in Overijssel. Ik heb me verdiept en gespecialiseerd in mijn favoriete oplossingsgerichte werkmodel door vanaf 2004 deel te nemen aan meerdere mastercourses en trainingen, op het gebied van oplossingsgerichte therapie en coaching in het algemeen, en meer specifiek op het gebied van de kinder- en jeugdbescherming (Signs of Safety, Partnering for Safety, de Resolutions Approach). In 2007 kreeg ik, als initiatiefnemer, de kans om met een kleine groep collega’s te experimenteren met Signs of Safety bij Raad voor de Kinderbescherming, locatie Zwolle. Daarna heb ik bijgedragen aan de implementatie van Signs of Safety en de Resolutions Approach bij de Raad voor de Kinderbescherming. Met het schrijven van de handreiking Seksueel Misbruik, die landelijk wordt gehanteerd door de professionals van de Raad voor de Kinderbescherming, heb ik me hard gemaakt voor het bespreken van seksueel misbruik met alle kinderen die we in de raadsonderzoeken tegenkomen. Naast mijn werk bij de Raad heb ik tussen 2008 en 2013 in mijn privépraktijk oplossingsgerichte therapie geboden aan kinderen, jongeren en hun ouders. Sinds 2020 ben ik werkzaam als behandelaar bij een psychologenpraktijk die gespecialiseerd is in traumabehandeling, met name na seksueel misbruik.
En al vanaf 2013 ontwikkel ik binnen Kiddocom gesprekshulpmiddelen en – methoden en geef ik daarin training. Ik ben geregistreerd als orthopedagoog-generalist NVO, als kinder- en jeugdpsycholoog bij het NIP en als GZ-psycholoog.
In dit filmpje vertelt Arianne over het ontstaan van Kiddocom, wat ze al heeft ontwikkeld en waarom.
Gerdien Wubbeling
Beweging creëren en zo de wereld ietsje mooier maken. Vroeger dacht ik dat het/ik groots en meeslepend moest zijn, nu weet ik dat verbetering en beweging ook en misschien wel vooral zit in de kleine dingen: een medewerker die na een coachingsgesprek weer energiek verder kan, een team dat na mijn interventie beter functioneert, een organisatie die zich door mij geholpen voelt in een ingewikkeld traject als zelfsturing en eigenaarschap of visievorming. Oplossings- en progressiegericht. Creatief en innovatief. En met behulp van concepten zoals Verdraaide Organisaties, Anders Vasthouden, Rijnlands organiseren en de Ontmanager. Een boeiende vraag voor mij is dan ook: ‘Doe je het omdat het hoort of doe je het omdat het helpt?’
Zonder enige inhoudelijke hulpverleningsopleiding -ik heb een journalistieke en bedrijfskundige opleiding afgerond- maar met een gezonde dosis verstand, de nodige creativiteit en innovatiedrang heb ik toch waarde voor Kiddocom (gehad). Het gebeurt regelmatig dat Arianne met een vernieuwend idee op de proppen komt, tegen me aanpraat en gaandeweg zien we dan de vorm, de tekeningen en de opzet voor ons. Daarop volgen menige uren achter de laptop, bedenken, schetsen, afkeuren, opnieuw tekenen en met elkaar sparren over de beste vorm en inhoud. En zo zijn al een aantal mooie producten ontstaan om met kinderen écht in gesprek te gaan en beweging te creëren. En gaan we door om zo de wereld een stukje mooier te maken.
Ismeta Reiz
Na mijn hbo-studie SPH in Nederland (ik kom oorspronkelijk uit Bosnië), ben ik in 2000 gaan werken als sociotherapeut in TBS kliniek Veldzicht in Balkbrug. In 2007 volgde ik mijn droom om voor en met kinderen te werken en ben ik aan de slag gegaan als raadsonderzoeker bij de Raad voor de Kinderbescherming. Ik heb inmiddels talloze onderzoeken verricht en doe deze nog steeds, waarbij het kind voor mij altijd de hoofdrolspeler is. Toen in 2015 de jeugdzorg onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten viel, werd ik medewerker van het Adviesteam van de Raad voor de Kinderbescherming en fungeerde ik als intermediair en adviseur tussen de Raad en verschillende gemeenten. Inmiddels werk ik als zittingsvertegenwoordiger waar ik bij rechtszittingen namens de Raad de belangen van het kind behartig. Vanuit die rol draai ik mee bij de pilot ‘Betrekken kinderen bij ouderschapsplan’ van de Rechtbank Overijssel. In de loop van de tijd heb ik verschillende aanvullende opleidingen gedaan op het gebied van gesprekstechnieken, Scheiding en Omgang, Signs of Safety etc. Het voeren van gesprekken met kinderen vind ik nog steeds het leukste en het meest uitdagende onderdeel van mijn werk. Als ontwikkelaar/ trainer van Mijn Leven kan ik volop mijn ervaringen en expertise delen en word ik zelf nog steeds geïnspireerd door het mooie werk van anderen.
Margreet Timmer
Sinds 1988 werk ik in de jeugdhulpverlening waarvan 12 jaar als pedagogisch medewerker en 12 jaar als gezinsvoogd bij Bureau Jeugdzorg. Sinds 2005 heb ik diverse opleidingen m.b.t. veiligheidsplanning gevolgd, o.a. Signs of Safety bij o.a. Andrew Turnell (2005 t/m 2011), Partnering for Safety bij Sonja Parker en de Resolutions Approach bij Susie Essex. Van 2007 t/m 2011 maakte ik deel uit van het High Risk team van BJZ Drenthe en gaf ik uitvoering aan het opstellen van veiligheidsplannen en coachen van medewerkers in het werken volgens Signs of Safety. Sinds 2013 ben ik me steeds meer gaan richten op gezinnen die verwikkeld zijn in een complexe scheiding, heb ik veel trainingen en lezingen over het onderwerp bijgewoond en ben ik gezinnen gaan begeleiden.
Van september 2013 tot april 2018 werkte ik parttime als coördinator bij het LOCK, Landelijk opleidingscentrum Kindermishandeling te Haarlem. Namens het LOCK coördineerde ik twee projecten; ‘Samen sterk in de aanpak van kindermishandeling’ met als doel het ontwikkelen van een handreiking voor gemeenten en het project ‘Versterking vroegsignalering, preventie en ketensamenwerking bij scheidingsproblematiek’.