Skip to main content

Twee hersenhelften

Twee hersenhelften

Een gesprek voeren met een kind over een pittig onderwerp is heel erg hard werken. Je moet een werkrelatie opbouwen, informatie geven over het doel en onderwerp van het gesprek, de goede vragen te stellen, ondertussen goed afstemmen op de emoties en aandachtspanne van een kind en daarnaast een prettige gastheer of gastvrouw te zijn. Je wilt niets missen; niet wat er precies gezegd wordt (verbale informatie) en niet hoe dingen gezegd worden (non-verbale informatie). Je hersenen kraken tijdens het gesprek. Misschien niet letterlijk maar de uitdrukking weerspiegelt wel hun harde werk. Je linkerhersenhelft richt zich tijdens het gesprek op de verbale informatie die je krijgt, helpt om te zorgen voor een logische volgorde van onderwerpen, analyseert snel de verbale informatie die je krijgt en helpt aan de hand daarvan je vervolgvraag te bepalen. Je rechterhersenhelft richt zich ondertussen op allerlei non-verbale informatie; de lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen en stembuigingen van het kind.

Door een goede samenwerking zorgen je beide hersenhelften voor een passende afstemming op wat je hoort en wat je ziet tijdens het gesprek. Gebruik je tijdens het gesprek hulpmiddelen, dan is het fijn dat die het werk van beide hersenhelften vergemakkelijken. Zo biedt een vragenlijstje weliswaar houvast voor de linkerhersenhelft maar neemt dat het risico met zich mee dat er te weinig oog is voor de non-verbale informatie, door het steeds kijken op zo’n lijstje zelfs letterlijk. Een spelactiviteit of samen iets doen ondersteunt de rechterhersenhelft door het bieden van extra non-verbale afstemmings-mogelijkheden, maar neemt weer het risico met zich mee dat je te weinig verbale informatie krijgt.

Daarom zijn wij zo blij met de feedback over Mijn Leven. We krijgen heel vaak terug dat je door het samen spelenderwijs inrichten van het werkblad al doende (non-verbaal) heel goed kunt afstemmen op een kind, terwijl de vragenkaartjes helpen om ondertussen ook veel relevante onderwerpen (verbaal) aan bod te laten komen ‘zodat je daar niet de hele tijd mee in je hoofd hoeft te zitten’. Hoe gaaf is dat?

Bron afbeelding : https://www.useyourtalents.nl/wp-content/uploads/2013/05/dreamstime_s_29223453.jpg