Een kindgesprek in Coronatijd? Doen!
Zijn in de afgelopen periode door Corona gesprekken met kinderen gecanceld, uitgesteld, of tot een minimum beperkt? Het was en is ook een ingewikkelde, onrustige en spannende tijd. Gelukkig zijn we inventief gebleken en zijn de maatregelen inmiddels ook wat versoepeld.
In deze en de volgende blog beschrijven we hoe je een gesprek met een kind via videobellen of op anderhalve meter afstand vorm kunt geven. In deze blog staat de voorbereiding van het gesprek met ouders en kinderen centraal, in de volgende het gesprek zelf en de terugkoppeling aan ouders. Aan het eind van deze blog vind je trouwens nog een kleine verrassing….
Enne … heb je zelf mooie voorbeelden of tips om te delen? Heel graag!
De voorbereiding van het gesprek met ouders
Voorafgaand aan het kindgesprek kun je ouders bellen en Mijn Leven met ze doornemen. Idealiter laat je met behulp van videobellen de uitleg via Woorden en Plaatjes zien, toon je de praatposter en een aantal de vragenkaartjes met de thema’s. Laat daarbij vooral ook het kaartje ‘Aanraken’ zien, want dat kaartje kan anders achteraf best vragen oproepen. Je kunt eventueel ook foto’s toesturen via de mail of app. Belangrijk daarbij is om je te realiseren dat op Mijn Leven copyright rust en dat het niet de bedoeling is om vragen schriftelijk te delen met ouders en andere belanghebbenden. Natuurlijk kun je best een vraag of meerdere voorlezen aan ouders, maar vermijd het verspreiden van lijstjes met vragen.
Na het bespreken van de inhoud overleg je met ouders wat een prettige plek en een geschikt tijdstip is voor het gesprek met het kind: waar en wanneer kan er ongestoord gepraat worden. Op school, al dan niet bij wijze van uitzondering? Op de eigen kamer? Zoek samen naar een plek waar het kind zich vrij genoeg voelt om te zeggen wat het wil, zonder rekening te hoeven houden met mensen die binnen komen of mee kunnen/willen luisteren. Dat haalt de concentratie weg en kan ervoor zorgen dat een kind veel rekening gaat houden met wat anderen van zijn antwoorden vinden.
Vraag ouders of zij hun kind willen uitleggen dat zij het oké vinden om met jou in gesprek te gaan. En natuurlijk ook of ze het kind expliciet toestemming willen geven om te mogen zeggen wat hij voelt of vindt.
De voorbereiding van het gesprek met het kind
Bel, al dan niet gekoppeld aan dit gesprek met ouders, het kind en leg uit wie je bent en waarom je belt. Daar kun je weer (een foto van) de Woorden en Plaatjes bij gebruiken. Je kunt een foto of kopie van de Woorden en Plaatjes ook toesturen of mailen aan het kind, zodat het op zijn gemak nog eens kan doornemen wat jij nu eigenlijk komt doen. En bespreek vervolgens hoe je met elkaar gaat praten.
Wanneer je het gesprek telefonisch gaat voeren, bespreek dan of je dat met of zonder beeld doet. Is het idee van ouders over plek en tijdstip goed of heeft het kind een ander idee? Bedenk samen wat je doet wanneer de verbinding wegvalt tijdens het gesprek. En bespreek wat jullie gaan doen wanneer de aandacht wegzakt: haal je dan wat te drinken, neem je een korte pauze, ren je een rondje of misschien nog iets anders?
Wanneer je het gesprek in levenden lijve gaat doen, bespreek dan (met hele jonge kinderen heel kort) welke preventieve maatregelen er zijn rondom Corona. Leg bijvoorbeeld de afstandsregel en de je-mag-elkaar-niet-aanraken-regel van het RIVM uit. Draag je een mondkapje? Gebruik je een scherm? Maak je dingen schoon? Allemaal vragen die voor het gesprek gesteld en beantwoord kunnen worden, zodat het kind zo goed mogelijk wordt geïnformeerd over wat het te wachten staat.
Vertel dat het voor jou ook spannend en nieuw is en vraag het kind je te helpen met de afspraken. Sluit de voorbereiding niet eerder af dan nadat je het kind de mogelijkheid hebt geboden om zelf ook nog vragen te stellen of dingen tegen jou te zeggen.
Videobel jij met kinderen?
Voor alle gebruikers van Mijn Leven hebben we een variant op de Woorden en Plaatjes gemaakt: een exemplaar voor het geval je met het kind gaat videobellen. Deze Woorden en Plaatjes kun je als pdf downloaden op www.kiddocom.org. De Woorden en Plaatjes vind je als je in het menu ‘Aanbod’ aanklikt. De Woorden en Plaatjes hangen vervolgens onder de Downloads.
Afbeelding van Willfried Wende via Pixabay